28 червня 2024, 13:31, Держпідтримка

Володимир Зеленський відреагував на заклик забронювати перевізників від мобілізації

Президент України Володимир Зеленський відреагував на петицію, яка закликала включити водіїв міжнародних пасажирських та вантажних перевезень, до категорії осіб, які мають право на бронювання від мобілізації. Про це повідомили на сайті президента. 

Ініціатива була подана 3 травня автором петиції Дмитром Карягіним на сайті Офісу президента. Він аргументував свою позицію тим, що без такої правки до закону про мобілізацію країна може зіштовхнутися з «транспортним колапсом».

Наразі петиція набрала понад 25 тисяч підписів. Президент України вже відповів на неї. Володимир Зеленський повідомив, що питання організації мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні знаходиться у віданні Кабінету Міністрів. Тому він звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розглянути порушені в петиції питання та поінформувати автора про результати розгляду.

Реакція президента свідчить про важливість підтримки економічної стабільності країни, особливо у сфері міжнародних перевезень, під час військових дій.

Слід зазначити, що працівників агросектору бронюватимуть від мобілізації, аби створити умови безпечного збирання врожаю. Бронювання триватиме 12 місяців, тобто вдвічі довше, ніж раніше. Загальна норма бронювання становить до 50% з можливістю збільшення за умови обґрунтування.

Задля безпечної діяльності аграріїв прийняли декілька рішень щодо мобілізації. Зокрема, це автоматичне пролонгування наявного бронювання на три місяці без потреби подання пакета документів.

Подальше бронювання буде надаватись на 12 місяців, до цього було шість. По певних професіях, наприклад трактористи, агрономи, ветеринарні лікарі, є можливість бронювати ту кількість працівників, яка критично необхідна, при цьому отримуючи погодження від військових. Загальна норма бронювання – до 50%. Однак, щодо певних професій можна подати клопотання з обґрунтуванням щодо збільшення цієї кількості.

Як писав AgroPolit.com, в Україні призовників, які ховаються від мобілізації, хочуть повернути на роботу. Також в Україні хочуть забронювати всіх перевізників.

в