28 червня 2024, 11:01, Фінанси

Представники бізнесу закликали владу негайно вирішити ключові проблеми із бронюванням

Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) закликала Верховну Раду і Кабінет Міністрів терміново вирішити 5 ключових проблем з бронюванням військовозобов’язаних. Про це йдеться у заяві ЕВА.

П’ять пропозицій ЕВА:

  • Продовжити термін оновлення військово-облікових даних до 150 днів.
  • Якнайшвидше запустити систему електронного бронювання через портал “Дія”.
  • Надати 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних у ТЦК та СП.
  • Дозволити бронювання без обмежень для працівників транспортної галузі.
  • Запровадити систему економічного бронювання в країні.

ЕВА наголошує, що ці заходи є критично важливими для подальшого функціонування бізнесу та економіки України в умовах воєнного стану. Асоціація закликає владу до діалогу та пошуку компромісних рішень з цих питань.

За даними Міноборони, станом на 25 червня лише 2,3 млн з приблизно 11 млн військовозобов’язаних оновили свої дані.

Протягом останніх місяців і Парламентом, і Урядом України неодноразово вносилися зміни до підзаконних актів, які регулюють питання ведення військового обліку та бронювання військовозобов’язаних на критичних підприємствах.

Більшість змін них не проходили громадського обговорення і бізнес спільнота не мала можливості прокоментувати їх та надати свої найбільш критичні пропозиції.

За інформацією від представників бізнес-спільноти, в поточних умовах відсутності електроенергії та доступу до Інтернету та, відповідно, перебоїв в роботі електронних систем, дуже часто оновити свої дані через додаток Резерв+ або ЦНАП не є можливим.

Пропускна спроможність ТЦК та СП є надзвичайно малою. До 16 липня усім військовозобов’язаним не вдасться оновити дані, зокрема, і через низьку пропускну спроможність держави. Відповідно, збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом.

Як писав AgroPolit.com, в Україні призовників, які ховаються від мобілізації, хочуть повернути на роботу. Також в Україні хочуть забронювати всіх перевізників.

в