27 червня 2024, 11:08, Харчова безпека

Вторгнення рф в Україну призведе до світових продовольчих війн, – експерт

Світ рухається до «продовольчих війн», оскільки геополітична напруженість та зміна клімату штовхають країни до конфліктів через скорочення постачань. Про це пише Financial Times з посиланням на заяву Сані Вергезе, гендиректора сільськогосподарського сингапурського торговельного будинку, Olam Agri, який є одним з найбільших трейдерів агропродукції в світі.

Великих трейдерів сільськогосподарської продукції, які отримали рекордні прибутки у 2022 році після того, як російське вторгнення в Україну викликало стрімке зростання цін на продукти харчування, звинувачують у посиленні інфляції через націнки, що збільшують прибутки.

Трейдер стверджує, що підвищена інфляція була частково наслідком державного втручання. За його підрахунками, поширення нетарифних торгових бар'єрів у 2022 році у відповідь на війну створило перебільшений дисбаланс попиту та пропозиції.

Зазначається, що багаті країни накопичували надлишки стратегічних товарів, що призводило до перебільшеного попиту та зростання цін. Ціни на продукти харчування почали зростати після поширення Covid-19 і різко зросли після вторгнення рф в Україну, оскільки було заблоковано експорт зерна та добрив.

Це поглибило продовольчу небезпеку у бідніших країнах і призвело до того, що споживачі у всьому світі зіштовхнулися з кризою вартості життя.

На тлі такого зростання та зміни клімату, що перешкоджають сільськогосподарському виробництву в усьому світі, уряди все частіше вдаються до протекціоністської політики. Вергезе закликав керівників споживчої індустрії вжити більше заходів для боротьби зі зміною клімату.

Ми вели багато війн за нафту. Ми вестимемо ще більші війни за їжу та воду», — заявив Вергезе, попередивши, що торгові бар'єри, введені урядами для підтримки внутрішніх запасів продовольства, призвели до загострення продовольчої інфляції.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

в