26 червня 2024, 11:02, Торгівля

Дунай може стати внутрішньою річкою ЄС

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг вважає, що у майбутньому Дунай може стати внутрішньою річкою Євросоюзу. Про це він заявив під час відкриття 13-го щорічного Форуму Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) у Відні, пише Укрінформ.

За його словами, Дунайський регіон має бути у пріоритеті порядку денного Єврокомісії, а EUSDR – «випробувальною лабораторією для членства в ЄС». Посадовець також засудив обстріли росією інфраструктури України та перешкоджання з боку рф свободі судноплавства.

На думку міністра, наразі важливо підтримувати транспортні «шляхи солідарності» для експорту агропродукції з України, зокрема Дунаєм. Це може також стати важливим логістичним вузлом у зворотному напрямку під час відновлення України.

Участь у 13-му щорічному Форумі Стратегії ЄС для Дунайського регіону взяли глави МЗС Австрії, Боснії й Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Чорногорії, Словаччини, Чехії, Молдови та Сербії, а також представники урядів Німеччини, Румунії, Словенії, Угорщини та України.

Стратегія об’єднує 14 країн, розташованих у басейні річки Дунай: 9 країн-членів ЄС (Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Німеччина, Угорщина, Словаччина, Словенія та Румунія), а також країни, які наразі не є членами ЄС – Україна, Боснія та Герцеговина, Молдова, Сербія та Чорногорія.

Стратегія ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) – це друга макрорегіональна стратегія ЄС, прийнята Єврокомісією в 2010 році та схвалена Радою Європи у 2011-му. Очікується, що міністри підпишуть «Дунайську декларацію для Дунайського регіону безпеки і процвітання».

Ми хочемо, щоб Дунай став внутрішньою річкою ЄС. Загарбницька війна рф проти України засвідчила, що розширення ЄС є нашим найбільшим геополітичним інструментом, і його треба використовувати», – наголосив Александер Шалленберг.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в