26 червня 2024, 08:30, Рейдерство

Українські імпортери продовжують купувати мінеральні добрива у російських олігархів

Третій рік повномасштабної війни росії проти України не заважає українським ділкам сплачувати суттєві суми коштів російським олігархам за мінеральні добрива казахського походження, що завозяться до України в обхід законодавства. Про це повідомляє РБК-Україна.

Про схему стало відомо з митних документів щодо імпорту кількох партій азотно-фосфорних добрив — NP 10:46 виробництва «Казфосфат». «Казфосфат» — це група фосфатодобувних та переробних підприємств у Казахстані, якими напряму володіють російські олігархи.

Виходячи з наявних даних, компанією «Інтерторгмет» було імпортовано морським транспортом 2000 тон азотно-фосфорних добрив NP 10:46 виробництва «Казфосфат», а саме кораблем – JN Brothers з турецького порту Мерсін.

Оформлювався вантаж відділом митного оформлення №1 митного поста «Ізмаїл» Одеської митниці Держмитслужби, а декларуванням імпорту для компанії «Інтерторгмет» займалася місцева одеська компанія — ТОВ «Юнайтед Глобал Лоджистик».

Поставка товару здійснювалась відповідно до зовнішньоекономічного контракту з естонською компанією AMBER GROUP EUROPE OU, якою володіють громадяни України Олександр Максимов, Петро Макарук та Ігор Темний. AMBER GROUP EUROPE OU має власне представництво в Україні – ТОВ «Амбер-Груп», яке зареєстроване на мешканця Житомирської області Романа Руденка.

Іншу партію ідентичного товару обсягом 3000 тон за тією ж схемою імпортувала компанія Агрохімресурс, яка належить чернігівському бізнесмену Валерію Шнайдману, який до того ж володіє ТОВ «Агропартнер», ТОВ «Агроцентр Світ Рослин», які займаються оптовою та роздрібною торгівлею хімічним продуктами. Поставка товару здійснювалась відповідно до зовнішньоекономічного контракту з швейцарською компанією HEXAGON TRADING AG.

Як писав AgroPolit.comпродовольча безпека стала однією з ключових тем Глобального саміту миру. Також депутат озвучив інші проблемні питання для аграріїв на внутрішньому ринку у своєму блозі.

в