25 червня 2024, 13:30, Рослинництво

Включаючи Україну: екстремальна погода в Чорноморському регіоні може знищити урожай

Прогнозована посушливість в Україні та всьому Чорноморському регіоні, ймовірно, призведе до зниження врожайності соняшнику та кукурудзи. Про це повідомляє Reuters.

За словами експертів, прогноз погоди у Чорноморському регіоні є несприятливим для аграріїв. Аналітики очікують сухості та дощів, які нижчі за норму в липні та серпні. Ймовірно вони призведуть до знищення ключових посівів кукурудзи та соняшнику в регіоні.

Рекордні температури в основних глобальних регіонах вирощування призвели до затримки посіву та шкоди розвитку сільськогосподарських культур, оскільки вплив зміни клімату посилюється, і величезні ділянки сільськогосподарських угідь зазнають надзвичайно спекотних умов і кількості опадів нижче норми. Світові ціни на пшеницю підскочили до 10-місячного максимуму в травні.

На півдні та сході України спостерігалася спекотна та суха погода. З 1 травня по 10 червня опадів випало лише 20-50% від норми, а посуха перешкоджає розвитку озимих та ярих культур у деяких районах Харківщини та Донеччини.

Травень в Україні виявився одним із найпосушливіших за останні 30 років. У північних областях, зокрема на Житомирщині, град завдав шкоди ярим культурам, таким як кукурудза, соя та соняшник».

В Азії очікується, що рясні дощі пом’якшать сильну посуху в деяких частинах Китаю, який є найбільшим покупцем сої, тоді як дощі під час мусонів в Індії, кількість яких на п’яту частину нижча за норму відновляться, сприяючи розвитку сільського господарства в найбільшому світовому експортері рису та харчової олії.

Виробництво кукурудзи та сої в Китаї на півночі та сході викликало занепокоєння, але очікується, що в липні-вересні погода буде нормальною або трохи вище норми, що буде сприятливо для посівів. В деяких частинах північних, північно-східних і західних провінцій Китаю з липня по вересень випаде більше опадів, що сприятиме зростанню врожаю.

Як писав AgroPolit.com, в Україні призовників, які ховаються від мобілізації, хочуть повернути на роботу. Також в Україні хочуть забронювати всіх перевізників.

 

в