24 червня 2024, 16:01, Торгівля

Транспортний безвіз між Україною та ЄС містить сім нововведень

Україна та Єврокомісія продовжили дію Угоди про лібералізацію вантажних перевезень, термін дії оновленої Угоди – один рік із можливістю автоматичного пролонгування до кінця 2025 року. Про це повідомляє Європейська правда.

Йдеться про «транспортний безвіз» – можливість виконувати двосторонні та транзитні вантажні перевезення між Україною та державами ЄС без потреби у спеціальних дозволах. «Транспортний безвіз» містить оновлення. Йдеться про сім нових пунктів, які доповнили документ. Усі вони були погоджені з українськими перевізниками.

За оновленою Угодою всі водії під час виконання перевезення повинні будуть мати на борту документи, що підтверджують наявність ліцензії. В іноземних перевізників це безпосередньо паперова ліцензія. В українських такого аналогу немає.

Українські водії повинні мати витяг про отримання ліцензії англійською мовою з qr-кодом. Це документ, який кожен перевізник може отримати за кілька секунд у своєму особистому кабінеті. Перевірити його справжність можна, відсканувавши код.

Ще одна зміна також стосується як українських, так і іноземних перевізників – це наявність документів на вантаж, якщо транспорт виїжджає порожнім. Йдеться, наприклад, про належно підписаний перевізником договір чи заявку на перевезення. У цьому документі повинні бути вказані, зокрема, ім'я, адреса та контактні дані відправника.

За ідеєю Єврокомісії, ця норма допоможе запобігти каботажу, тобто перевезенням у межах однієї країни ЄС. Тут варто згадати, що таких порушень з боку наших перевізників фактично не було зафіксовано.

Ще одним оновленням є необхідність маркувати вантажівки, які виконують перевезення відповідно до Угоди. Наступною зміною до Угоди є норма щодо санкцій для тих перевізників, які систематично порушують правила виконання перевезень відповідно до Угоди.

Як писав AgroPolit.com, УЗ готує новий ціновий бум на вантажоперевезення для аграріїв. Також Володимир Зеленський підписав закон про бавовник.

в