24 червня 2024, 13:31, Торгівля

Євросоюз та Україна разом будуть боротися із шахрайством у сільському господарстві – законопроєкт

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №0281 про спільну боротьбу України та Євросоюзу із шахрайством у сільському господарстві. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу «Про ратифікацію Угоди між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, з іншої сторони, про участь України в програмі Союзу щодо боротьби із шахрайством». Прийняття акта створить правові підстави для приєднання України до програми Союзу щодо боротьби із шахрайством, головною метою якої є міжнародне співробітництво між Україною та Європейським Союзом, спрямоване на вдосконалення системи захисту фінансових інтересів України та ЄС.

Очікується, що участь України у Програмі сприятиме:

  • запобіганню та боротьбі з шахрайством, корупцією та будь-якою іншою незаконною діяльністю, що зачіпає фінансові інтереси України та ЄС;
  • підтримці звітування про порушення, зокрема шахрайство, щодо фондів спільного управління та фондів передвступної допомоги бюджету ЄС;
  • забезпеченню інструментів для обміну інформацією та підтримки оперативної діяльності у сфері взаємної адміністративної допомоги в митних та сільськогосподарських справах.

Законопроєктом установлено, що Угода між Україною та ЄС набирає чинностіз дати, коли Сторони повідомлять одна одну дипломатичними каналами про завершення їхніх внутрішніх процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Угода містить положення про те, що Україна братиме участь у Програмі як асоційована країна в усіх частинах Програми, тією мірою, якою чинні правові вимоги, характер або обсяг фінансованих заходів дозволяють участь третіх країн.

Участь України у Програмі дозволить долучитися до спільної для країн ЄС Програми, в рамках якої Єврокомісія надає фінансування для надання технічної та оперативної підтримки митним і правоохоронним органам для посилення боротьби з шахрайством.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в