24 червня 2024, 11:01, Політика

В Україні придумали три варіанти економічного бронювання: подробиці

Голова комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради Дмитро Наталуха повідомив, що в Україні розглядають три варіанти економічного бронювання. Про це пише OBOZ.UA.

Процедура бронювання сьогодні є однаковою для всіх і безкоштовною.

  • Перший варіант економічного бронювання передбачає бронювання працівників за сплати роботодавцем підвищеного військового збору у 20400 грн на місяць. Такий підхід має допомогти подолати ті виклики, які виникли в українських виробників через повномасштабну війну.
  • Другий варіант передбачає бронювання найманих працівників, які мають середньомісячну зарплату не менш ніж 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. На сьогодні це 36366 грн.
  • Третій варіант поєднує як бронювання за критерієм зарплати у понад 36 тис. грн, і підвищення військового збору, які можуть сплачувати ФОПи у розмірі 20400 грн на місяць за працівника. Також на підприємствах, де працюють військовозобовʼязані, що можуть бути заброньовані, не повинно бути заборгованості з виплати зарплати, сплати податків та інших обов’язкових платежів.

ФОП має бути зареєстрованим протягом шести місяців, а його дохід бути не меншим за трикратний розмір збору за бронювання військовозобов’язаних – 61200 грн. Дмитро Наталуха підкреслив, що економічне бронювання необхідне для стабілізації економіки і передбачуваності роботи реального сектору, тобто підприємств, компаній, організацій, які працюють в Україні і платять податки, за рахунок яких забезпечуються потреби Сил оборони України.

Також, за його словами, таким чином можлива акумуляція додаткових коштів для того, щоб профінансувати як подальшу мобілізацію і потенційну ротацію, так і ймовірну закупівлю зброї, техніки тощо. Дмитро Наталуха наголосив, що мова йде про вивільнення додаткових фінансових ресурсів з реального сектора.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в