20 червня 2024, 18:01, Торгівля

В Україні механізм мінімальних цін на експорт зерна має запрацювати у серпні

Нові правила щодо запобігання експорту української агропродукції за цінами, нижчими від офіційних мінімальних цін який запровадила Верховна Рада для боротьби із чорним експортом, почнуть діяти не раніше серпня. Про це пише Reuters.

Новий механізм експортних цін поширюватиметься на поставки пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, сої, ріпаку та деяких інших сільськогосподарських товарів. Порушення через війну з Росією призвели до готівкових внутрішніх закупівель деяких українських сільськогосподарських продуктів та експорту за штучно заниженими цінами, щоб уникнути податків.

Уряд України розробив розрахунки щодо встановлення мінімальних експортних цін на деякі види сільськогосподарської продукції для збільшення надходжень. Згідно з новими правилами, мінімально допустимі експортні ціни розраховуватимуться на основі даних Держмитслужби з урахуванням умов поставки за попередній місяць із застосуванням 10% дисконту.

«Я не очікую, що це станеться раніше серпня», – сказав заступник міністра сільського господарства Михайло Соколов на онлайн-зустрічі з аналітиками та трейдерами.

Український парламент у травні ухвалив зміни до закону, які вводять нові правила, і Соколов заявив, що закон набуде чинності 1 липня. Він зазначив, що для запуску механізму мінімальних цін ще потрібно прийняти низку урядових документів, але не назвав точної дати, коли нова процедура почне діяти.

Документ надає Кабміну право запустити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції. Це має забезпечити більші валютні надходження до держави та позитивно вплинути на стабільність національної валюти.

Крім того, запроваджується новий механізм, який передбачає реєстрацію податкових накладних за операціями з експорту агропродукції виключно платниками ПДВ. Тобто неплатник не зможе вивезти агропродукцію.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали аграрні професії, які оплачуються найкраще. Також експерти заявили про катастрофічні наслідки механізму мінімальних цін на зерно.

в