20 червня 2024, 15:40, Політика

Експорт під загрозою: експерти заявили про катастрофічні наслідки механізму мінімальних цін на зерно

В українській зерновій асоціації заявили, що запровадження механізму мінімальних цін на аграрну продукцію, приведе до падіння експорту зерна з України і збитків аграріїв. Про це повідомили в Аграрній палаті.

Представники профільної асоціації закликали президента України Володимира Зеленського та Кабінет міністрів України призупинити впровадження механізму мінімальних експортних цін на аграрну продукцію.

В Українській Зерновій Асоціації наголосили, що впровадження зазначеного механізму вкрай негативно вплине на здатність експортерів виконувати зобов'язання і підриває довіру міжнародних партнерів до українських контрагентів, ускладнить планування та фінансування експортної діяльності та водночас знизить конкурентоспроможність українських товарів на світових ринках.

За словами експертів, сьогодні ринок зерна є висококонкурентним, що означає, що трейдери та експортери пропонують  виробникам найвищу можливу ціну, яка корелюється із ціною на світовому ринку з урахуванням вартості логістики та страхування.

В цьому маркетинговому році станом на 31 травня 2024 року, Україна експортувала зерна, олійних та продукції з них на суму близько $16,6 млрд, що відповідає близько половині обсягу експорту з України в грошовому еквіваленті.

Якщо мінімальні ціни не відповідатимуть світовим ціновим трендам, це знищить конкуренцію на українському ринку зерна і призведе до його надмірної зарегульованості, створивши нові широкі можливості для корупції. Запровадження мінімальних експортних цін поставить під ризик половину українського експорту, що в умовах війни та недостатності власних податкових надходжень рівноцінно економічному колапсу та повному знищені здатності самостійно фінансувати українських військових», – зазначили в УЗА.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в