20 червня 2024, 14:37, Торгівля

Україна та Грузія відновили поромне сполучення

Із Чорноморська Одеської області до Батумі в Грузії з 9 липня поновлюють поромне сполучення через Чорне море. Про нові рейси зазначено у розкладі перевізника UkrFerry.

Маршрут скасували на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Рейс з Чорноморська до Батумі триває 60 годин, назад — 69 годин. З Одещини пором вирушатиме раз на тиждень. Бронювання квитків поки недоступне.

Дата та час відходів і прибуття кораблів можуть змінитися через зайнятість причалу в порту, погодні умови, тривалу роботу митних, прикордонних та інших служб. Наприкінці травня голова Адміністрації морських портів України (АМПУ) Юрій Литвин на конференції Grain Storege Forum у Києві анонсував відновлення роботи поромів.

Перевезеннями займатиметься автомобільно-залізничний/пасажирський пором Kaunas 191 м завдовжки та 28 м завширшки. Максимально він уміщує 250 людей у каютах люкс, напівлюкс, дво- та тримісних каютах з усіма вигодами. На борту є ресторан, бар, салон відпочинку, салон з відео і супутниковим телебаченням, дитячий куточок. Корабель побудовани1 1989 року в Німеччині.

В Чорноморську є єдиний термінал, який обладнаний для обслуговування поромів. Річна потужність термінала становить приблизно 4,5 млн т вантажів у залізничних вагонах, 35 тис. вантажних і 250 тис. легкових автівок.

Слід зазначити, що зараз одеські порти забезпечують 87% агроекспорту. Портових потужностей вистачає, щоб покрити всю потребу в експорті. 75% агроекспорту припадає на порти Великої Одеси — Чорноморськ, Південний та Одеський. Ще 12% — на порти, які розташовані на річці Дунай.

Наразі дефіциту портових потужностей немає і вони дозволяють покрити всю потребу в експорті. З початку 2024 року через одеські порти експортували 46 мільйонів тонн продукції, серед якої і агропродукція.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в