20 червня 2024, 13:27, Торгівля

В Україні стартувало серійне виробництво зерновозів

У Львівській області запустили серійне виробництво зерновозів повністю української комплектації. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, такі вагони-бункери дозволяють транспортувати зерно та інші харчові сипкі вантажі по магістральних залізничних коліях, а також шляхами промислових підприємств. Вони захищають вантаж від опадів і надійно зберігають його.

Як наголосив Козицький, кожна деталь у зерновозі вироблена в Україні. Він додав, що загалом компанія випустила близько 5 тисяч зерновозів різних типів. Ширина української колії становить 1520 мм, в той час як європейська — 1435 мм. Щоб могти перевозити вантажі без перевалки, «Укрзалізниця» на власних потужностях збудувала зерновоз, який оптимально пристосований для перевезень коліями різної ширини.

Новий вагон-хопер призначений для перевезення зерна та інших сипких харчових вантажів. Конструкція вагона максимально враховує вимоги для перевезення аграрної продукції, а технічні характеристики забезпечують оптимальне співвідношення обʼєму та ваги.

Наприкінці вересня «Укрзалізниця» домовилася з американською девелоперською компанією DAI Global про сприяння зерновому експорту в напрямку Євросоюзу, зокрема ремонту та відновлення вагонів-хоперів та придбанні локомотивів, що перевозять вагони із зерном. Залізниця є домінуючим видом транспорту в Україні. Мережею шляхів загальною довжиною близько 20 тис. км залізничники перевезли понад 61% від валового об’єму переміщених вантажів у 2021 році.

Серійне виробництво вже запустили. Підприємство підписало низку контрактів – як внутрішніх, так і закордонних. Цей зразок – абсолютно нова модель. Виробничі потужності дозволяють виготовляти від 1 до 3 вагонів нового зразка на день. Окрім зерновозів, є великий запит на виробництво цементовозів», – повідомив очільник Львівської ОВА.

Детальніше про маніпуляції УЗ читайте в матеріалі: «Степан Чернявський: Укрзалізниця готує новий ціновий бум на вантажні перевезення зернових».

в