20 червня 2024, 12:10, Торгівля

Законопроєкт про вільну торгівлю морепродуктами з ЄС прийняли у першому читанні

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроєкт «Про забезпечення простежуваності водних біоресурсів та/або продукції, виробленої з водних біоресурсів» №9545. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства Україні.

Законопроєктом визначено основні правові, економічні та організаційні засади забезпечення простежуваності походження водних біоресурсів та продукції виробленої з них, починаючи з вилову риби та закінчуючи реалізацією кінцевому споживачу.

Водночас документ спрямований на усунення бар’єрів для вільної торгівлі з ЄС.

Передбачається впровадження:

  • електронної системи простежуваності водних біоресурсів та продукції з них;
  • сертифікатів походження, вилову, реекспорту водних біоресурсів і свідоцтва про переробку простежуваних водних біоресурсів та продукції з них.

Впровадження товарно-транспортної накладної для простежуваних водних біоресурсів та продукції з них (ттн-риба); електронних журналів суб’єкта рибного господарства та аквакультури.

Законопроєкт важливий для виконання Україною окремих положень Угоди про асоціацію з ЄС і відкриває нові можливості для експорту нашої рибопродукції. Водночас імплементація документа про простежуваність походження риби забезпечить споживачів якісною продукцією, а також виключить можливість легалізації незаконно добутої риби та загалом суттєво скоротить «тіньовий обіг» водних біоресурсів.

Реалізація проекту Закону створить передумови для забезпечення сталого управління водними біоресурсами, запобігання незаконному, непідзвітному, нерегульованому рибальству, сприяння збереженню, раціональному використанню, відтворенню та охороні водних біоресурсів, а також захисту прав та економічних інтересів суб’єктів господарювання», – сказано в пояснювальній записці.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

 

в