19 червня 2024, 15:41, Фінанси

Антирекорд: в Україні дефіцит кадрів досяг 40%

В Україні дефіцит кадрів уже досяг історичного рівня, а кількість відкритих вакансій, розміщених на кадрових порталах, сягнула рекордної позначки. Про це повідомляє OBOZ.UA.

Пропозицій про роботу на ринку більше, ніж до повномасштабної війни, а пошукачів цієї роботи значно менше. Найгостріший дефіцит відчувається там, де працювали здебільшого чоловіки. Останні опитування показали: компанії вважають, що дефіцит кадрів впливає на стримування їхнього розвитку більше, ніж дефіцит електроенергії чи корупція.

Найголовнішою проблемою залишається небезпека – цей фактор назвали 56% опитаних. 49% представників бізнесу серед найбільших проблем, що стримують ріст, вказали дефіцит кадрів. Зростання цін хвилює 46% опитаних, а перебої в електропостачанні – 41%.

Особлива проблема – з пошуком кваліфікованих кадрів. Лише 1,7% опитаних вважають, що знайти кваліфікованого працівника стало легше. У майбутні три місяці опитані керівники підприємств очікують на подальше, хоча й незначне, пришвидшення темпів скорочення кількості працівників.

Частка керівників підприємств, які вказали на те, що кваліфікованих співробітників усе важче знайти, збільшилась із 38,9% до 43%. Зросла частка тих, кому важче шукати некваліфікованих працівників, – із 31,7% до 36,6%.

Дефіцит кадрів, за оцінками бізнесу, досягнув значних масштабів у грудні 2023-го. Ще у серпні-грудні 2022-го менше ніж 20% опитаних підприємств вважали, що брак робочої сили є значною перепоною для їхнього зростання. Тепер цей показник злетів більше ніж удвічі.

На ринку праці – рекордна кількість вакансій. У травні роботодавці розмістили на Work.ua 113 016 пропозицій роботи, що на 2% більше, ніж у квітні. Середня конкуренція шукачів за вакансію у травні була найнижчою за весь період від січня 2021 року.

в