19 червня 2024, 14:34, Фінанси

Членів клубу білого бізнесу бронюватимуть від мобілізації — рішення Ради

Верховна Рада внесла правки до закону про «клуб білого бізнесу» – документ про економічне бронювання для підприємців. Про це в інтерв'ю Forbes розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Документ передбачає запровадження переліку платників податків із високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, які користуватимуться низкою переваг у податковому адмініструванні під час воєнного стану.

Депутати підтримали правки, які рекомендують Кабміну внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних і запровадити автоматичне бронювання платникам податків із «клубу білого бізнесу». Кількість заброньованих становитиме чверть від усіх військовозобов’язаних працівників.

За словами Гетманцева, поки що це лише рекомендація, а не запровадження бронювання. Депутат зазначив, що уряду дали пас — тепер чекають на відповідь". Також він додав, що бронювання членів «клубу білого бізнесу» не є альтернативою економічному бронюванню. Це не основна, а додаткова опція. Станом на 18 червня в парламенті є три законопроєкти про економічне бронювання. Правка до закону про клуб білого бізнесу на них жодним чином не впливає.

Раніше нардеп Дмитро Наталуха пояснив деталі економічного бронювання від мобілізації. За його словами, за це власники бізнесу сплачуватимуть збільшений військовий податок — 20 тисяч гривень за одну людину.

Слід зазначити, що критично важливі підприємства мають можливість забронювати своїх працівників від мобілізації. Однак працівникам можуть відмовити у бронюванні, якщо підприємство надасть не всі необхідні документи або Міністерство економіки виявить підробку. Підприємство або організація подають заяву до органів влади для отримання статусу критично важливого.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в