19 червня 2024, 18:01, Фінанси

Аграрії просять уряд відмовитись від ідеї підвищення акцизів на пальне

Аграрії просять владу відтермінувати та зважити необхідність підвищення акцизу на пальне, адже це спричинить суттєве зростання витрат агросектору під час збирання врожаю, що є критичним в умовах здійснення польових робіт з мінімальною кількістю обігових коштів. Про це повідомляє DELO.UA.

Зміни до Податкового кодексу України засвідчують те, що основною причиною підвищення акцизу на пальне є невідкладна потреба у копіюванні ставок Директиви № 2003/96/ЄС. Високі акцизні ставки на пальне зумовлені потребою в досягненні екологічних цілей, які містяться в Зеленій угоді Європейського Союзу.

Підвищення ставок акцизного податку пропонується застосувати вже з 1 липня:

  • бензин автомобільний – на 14%,
  • дизельне пальне – на 27%,
  • скраплений газ – на 217%.

В разі реалізації цієї законопроектної ініціативи можна очікувати, що вже влітку ціни на пальне підвищаться до 57,44 грн./літр бензину, до 54,99 грн./літр дизелю і до 32,57 грн./літр газу. Зважаючи на те, що в структурі собівартості сільськогосподарської продукції пальне займає до 10%, безумовно, собівартість виробництва і реалізації цьогорічної продукції тільки за рахунок цього може зрости на декілька відсотків.

А з 1 січня 2028 року очікується зростання акцизних ставок на основні види пального: бензини автомобільні – на 68%, дизельне пальне – на 137%, скраплений газ – на 433%. Тож, якщо врахувати «інфляційний» фактор, то можна прогнозувати зростання вартості на основні види пального до 2028 року в діапазоні: 64,74-66,92 грн./літр бензину, 63,99-66,15 грн./літр дизелю, 56,57-58,48 грн./літр газу.

Законодавець зобов’язаний дотримуватись принципу стабільності податкового законодавства, який означає, що зміни податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки.

Як писав AgroPolit.comмито на зерно з рф та Білорусі в ЄС підвищать у липні. Також Україна має показали ЄС, наскільки ризикованою є робота аграріїв.

в