19 червня 2024, 13:23, Торгівля

Продовольча війна Китаю проти ЄС перейшла на новий рівень

Китай безжально б'є по Євросоюзу, щоб помститися за мито на електромобілі і під удар потрапили продукти харчування, зокрема свинина. Про це повідомляє Financial Times.

Продукти харчування та напої – одні з небагатьох товарів, які Китай купує більше, ніж продає ЄС, і вони виявилися першими на лінії вогню. З 2001 року, коли Китай вступив до СОТ, Пекін швидко просунувся вгору по ланцюжку створення вартості. Позитивне сальдо його торгового балансу з Європою виросло на ринку передового обладнання, як акумулятори, сонячні батареї та мобільні телефони.

ЄС, тим часом, як і раніше, продає багато авто та літаків. Але все частіше його сильною стороною стає обслуговування 1,4 мільярда китайських споживачів за допомогою традиційніших товарів: сиру, вина та сумок.

У Китаї вже розпочали антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини з ЄС на суму 2,5 мільярда євро на рік. Фермери знають, що мають мало інших альтернативних ринків, але це найактивніша і протестуюча частина європейського суспільства. Деякі тварини приносять прибуток лише тому, що фермер може продати китайцям голову, хвіст та внутрішні органи. Курячі лапки, які викидають у відро для сміття, в Китаї є делікатесом. 

Пекін розпочав розслідування передбачуваного демпінгу бренді, яке в основному вдарить по Франції, яка натиснула на голову Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйєн, щоб та запровадила тарифи на автомобілі.

Вибір свинини, яка торкається Німеччини, може бути "особистим випадом проти фон дер Ляйєн". Експерти також очікують на відповідні заходи щодо молочних продуктів, сирів та інших продуктів харчування, які є типовими основними статтями експорту для Франції та Італії. У 2023 році позитивне сальдо у торгівлі продуктами харчування та напоями складе близько 6 мільярдів євро, що у шість разів більше, ніж за десять років.

в