19 червня 2024, 12:11, Торгівля

Країни ЄС продають український мед під виглядом європейського

Нестабільність партій продукції змушує українських бджолярів продавати мед в Європу за безцінь, де його перепаковують, переробляють і продають в рази дорожче. Про це повідомляє Український тиждень.

Профільні спеціалісти оцінюють втрати на українському ринку меду на рівні щонайменше 25% медоносних територій і бджолиних роїв. Дати точну оцінку нині дуже складно, а виробничий потенціал бджільництва продовжить знижуватись.

В Україні традиційно найбільше виробляють соняшникового, гречаного, ріпакового, акацієвого, липового меду й меду з різнотрав'я, зібраного з квіток кількох рослин. Здебільшого продукцію Україна постачає на ринки Євросоюзу. У 2021-му загалом експортувала 57,6 тисячі тонн меду, з них до ЄС – 50,7 тисячі тонн, або 88%. За 2023 рік експортували 55,4 тисячі тонн меду, зокрема на європейські ринки – 51,7 тисячі тонн.

За останні роки український мед купували переважно Німеччина, Польща, Франція, Іспанія, Італія, Греція, Румунія, Бельгія та США. Україна посіла четверте місце в рейтингу найбільших експортерів меду 2023 року. Висока концентрація зовнішніх продажів на ринках Євросоюзу ставить нашу галузь у критичну залежність від цінової кон'юнктури європейського ринку. З червня 2024 року Євросоюз запроваджує обмежувальні заходи для окремих видів української продукції, одним з яких є мед.

Україні треба диверсифікувати експорт й фокусуватися на постачанні на ринки США, Японії, Канади, Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів. Вихід на нові ринки потребує проведення попереднього глибшого дослідження умов і конкурентів. Українська продукція частково присутня на деяких із них: американському, японському і канадському.

Українські бджолярі продають сировину без створення доданої вартості. У Європі її доробляють, фасують і на упаковках виробником вказують не Україну, а країни ЄС.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

в