19 червня 2024, 11:01, Фінанси

Через війну проти Україні аграрії втратили $10 млрд

За два роки від початку повномасштабної війни прямі збитки українського агросектору перевищили 10 млрд доларів, тому його відновлення слід прискорити, щоб гарантувати внутрішню та світову продовольчу безпеки. Про це розповів в.о. міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

Він зазначив, що Україна — один із світових лідерів експорту зернових та олійних, тому відновлення агрогалузі забезпечить стабільність глобальних продовольчих ринків. Лише після запуску нових експортних маршрутів вдалося стабілізувати ситуацію. Для відбудови українського агросектору необхідна підтримка міжнародних партнерів. В.о. міністра наголосив на важливості довгострокових проектів, таких як програма ЄС Ukraine Facility.

Висоцький зазначив, що збільшення виробництва продукції з доданою вартістю — це внесок в енергетичну безпеку України та Європейського Союзу. За його словами, Україна — потенційно може виробляти з різних видів відходів сільськогосподарської діяльності достатньо біоетанолу та біометану. Посадовець відзначив необхідність запровадження пільгового страхування для агровиробників.

Як розповів державний секретар Мінагрополітики Віктор Канцурак, внаслідок повномасштабної війни рф проти України було знищено близько 30% усього потенціалу вітчизняного агропромислового сектору, а 20% сільгоспземель знаходяться в окупації.

Втрати агросектору включають знищену агротехніку, шкоду від утрати готової продукції та пошкодження зерносховищ. Збитки у сфері тваринництва, аквакультури та рибальства також значні.

Через російську агресію українські аграрії зазнали значних втрат. Від знищення сільськогосподарської техніки на загальну суму 5,8 млрд доларів до втрати та руйнування тваринницьких ферм на понад 250 млн доларів. А міжнародні ціни на продовольство в 2022 році зросли приблизно на 35%», – наголосив Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

в