18 червня 2024, 14:30, Держпідтримка

Аграріям в Україні почали видавати менше кредитів: експерти назвали причини

В Україні відбувається зниження попиту на кредити з боку агрокомпаній і фермери почали залучати менше грошей в третій рік повномасштабної війни. Про це повідомили The Page опитані представники банків.

Артем Панченко, керівник Департаменту агробізнесу ПриватБанку, зазначив, що вартість кредитів в останні півтора року постійно збільшувалась, і враховуючи маржинальність бізнесу та внутрішні проблеми з логістикою, від клієнтів з агросектору дещо зменшився попит на кредити.

Мова йде про цінову кон’юнктуру у минулому сезоні, коли агровиробникам ледь-ледь вдавалося балансувати на межі рентабельності. В таких умовах аграрії під час посівної радше заощаджують на добривах і засобах захисту рослин, ніж поглиблюють боргове навантаження.

Тетяна Корнієнко, директор департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку, ілюструє тенденцію наступними показниками клієнтів банку сегменту МСБ:

  • посівна 2022: 420 кредитів на 2,1 млрд грн;
  • посівна 2023: 103 кредити на 0,8 млрд грн;
  • посівна 2024: 167 кредитів на 0,8 млрд грн.

Корпоративний агробізнес в Укргазбанку навесні 2024 року отримав лише 0,3 млрд грн кредитів, тоді як у аналогічний період 2023 року – 1,2 млрд грн. Наталя Буткова-Вітвіцька, член правління Ощадбанку, відповідальна за напрям ММСБ повідомляє, що більше 50% діючих клієнтів АПК залучали додаткове фінансування на період проведення посівної 2024 року.

Найбільшу потребу в обігових коштах відчули клієнти Донецької, Одеської, Херсонської, Чернігівської, Сумської та Закарпатської областей. У перші чотири місяці поточного року частка агросектору у загальному обсягу фінансування в Ощадбанку скоротилась на 5%, до 46,7%. Це Буткова-Вітвіцька пов'язує як із певним зниженням попиту на кредити з боку агрокомпаній, так із одночасним зростанням попиту з боку промислових підприємств.

Як писав AgroPolit.com, Україні не вистачає зерна і експерти розповіли, наскільки це критично. Також Україну переобрано до складу Міжнародної ради по зерну.

в