18 червня 2024, 11:05, Політика

Аграрії в Україні продовжують скорочувати показники внесення добрив

В Україні продовжується тенденція до зниження представниками агросектору середніх норм внесення добрив. Про це стало відомо з дослідження Мінагро.

Хоча восени 2023 року і було зафіксоване збільшення норм внесення добрив під озимі культури, навесні 2024 року норми внесення знову скоротились — в середньому на 5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основними причинами зменшення норм внесення добрив є брак обігових коштів та здорожчання їхньої вартості через зміни до Митного Кодексу та загальна ситуація невизначеності  в галузі у зв’язку з війною. Великі виробники практично не зменшили норми внесення добрив, в той час, як дрібні аграрії були змушені їх скоротити в середньому на 10-15%.

Норми внесення засобів захисту рослин залишились на тому ж рівні, адже зменшення використання ЗЗР може призвести до погіршення врожайності та якості зернових і олійних культур.

За результатами 2024 року, як повідомляють в МінАПК,  очікується вищий рівень рентабельності рослинництва у порівнянні з попереднім прогнозом. На результати галузі рослинництва цього року найбільше впливатимуть такі фактори як зменшення норми внесення добрив, і як наслідок незначне зменшення врожайності. Також зниження вартості експортної логістики, зменшення цінового розриву між ціною на елеваторах та в українських портах завдяки налагодженню експортних відвантажень, що сприятиме активнішому відновленню внутрішніх закупівельних цін.

Ціна на соняшник в Україні перевищила 18 тисяч гривень за тонну, і заводи готові купувати його навіть за високими цінами через низький рівень запасів. Тому соняшникова олія в Україні та світі дорожчає через обмежену пропозицію. За попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн т.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в