17 червня 2024, 18:02, Торгівля

Експерт розповів, куди Україна буде продавати цукор після заборони його поставок до ЄС

В Україні уряд ввів тимчасову заборону на продаж цукру до країн Євросоюзу, але виробники зможуть наростити експорт до країн Африки і Близького Сходу. Про це заявив генеральний директор компанії «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Роман Огородов, пише Latifundist.com.

Він підтвердив, що Україна планувала постачати цукор до зазначених країн і вже це почала. Роман Огородов зауважив, що представники бізнесу очікували, що квота на експорт цукру до країн Євросоюзу буде вичерпана досить швидко.

За його словами, незрозуміло було тільки, яка саме квота буде встановлена, але зараз в Євросоюзі є консенсус щодо 262 тис. т на рік. Зараз ця квота вже вичерпана. За словами підприємця, коли в червні 2022 року Євросоюз встановив режим безмитної торгівлі для більшості товарів українського агросектору, включаючи цукор — це був крутий крок з боку ЄС.

Роман Огородов підкреслив, що для більшості учасників ринку, це було несподіване рішення, на яке український агробізнес швидко відреагував і почав виштовхувати на європейський ринок максимальну кількість конкурентоздатного товару.

За його словами, користь від нарощування експорту цукру отримали не тільки українські виробники, але й країни Євросоюзу, оскільки на європейському ринку вже четвертий рік поспіль спостерігається дефіцит виробництва цукру.

Взагалі, в українських виробників цукру є три ринки збуту. По-перше, це внутрішній ринок. Другим за обсягами ринком в останні роки був Євросоюз. Тепер він стане третім. А основним ринком експорту українського цукру, принаймні на найближчі два роки, я бачу світовий ринок. На цьому ринку ми конкуруємо в першу чергу з Бразилією, і меншою мірою — з Таїландом. Для України потенційними покупцями цукру на світовому ринку перш за все є країни Близького Сходу і Північної Африки. І взагалі африканський континент, який має дефіцит білого цукру в межах 5 млн т на рік», – зазначив Роман Огородов.

Як писав AgroPolit.com, українському агроекспорту буде важко зайняти російську частину ринку ЄС. Також аграріям не вистачає державної підтримки для розмінування земель.

в