17 червня 2024, 12:10, Харчова безпека

Україні не вистачає зерна: експерти розповіли, наскільки це критично

В Україні виникла неочікувана й серйозна проблема – брак жита й пшениці найвищих сортів, що загрожує звуженням асортименту та зростанням цін на хлібопекарську та, особливо, макаронну продукцію. Про це повідомляє УНІАН.

В Україні виник дефіцит жита й пшениці найвищих класів. Через це виробники макаронів та хлібу підіймають паніку у ЗМІ, а деякі телеграм-канали тиражують апокаліптичні прогнози. Згадки про зернову кризу виринули у медійному просторі після повідомлення журналіста Євгена Плінського про брак в Україні якісного зерна пшениці і, відповідно, якісного борошна.

За його словами, для виробників хліба – це не велика проблема, адже за допомогою хімічних домішок якість борошна компенсується, а от для виробництва макаронів треба лише якісне борошно пшениці з високим вмістом клейковини.

Деякі виробники макаронів повідомляли про те, що їм скоро практично ні з чого буде робити свою продукцію, а хлібопекарі скаржилися, що зникає якісна сировина, а тому хліб буде менш смачним, але більш дорогим.

Юрій Дученко, президент «Всеукраїнської асоціації пекарів» та директор ТОВ «Київ Хліб» повідомив про відсутність зерна одразу 2-го і 3-го класу. За словами директора ТОВ «Київ Хліб», через проблеми з зерном, відключення світла та мобілізацію працівників галузі ціна на хліб вже зросла на 10%, а в наступні місяці зросте ще на 20 відсотків.

Родіон Рибчинський, директор громадської спілки «Борошномели України» та експерт зернового сектору Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) погоджується з існуванням проблеми, але, водночас, запевняє, що ситуація не така критична, як може здатися з деяких коментарів учасників ринку. Адже єдине, що Україні загрожує – звуження наявного асортименту та зростання цін, але аж ніяк не голод, бо проблеми в Україні виникли виключно з найякіснішим сегментом зерна на ринку.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в