17 червня 2024, 08:33, Торгівля

Рішення Китаю може призвести до катастрофи на європейському ринку свинини

Європейська галузь свинини зіткнеться з кошмарним сценарієм зниження цін і падіння прибутковості, якщо Китай обмежить імпорт з регіону. Про це повідомляє Reuters.

Китайські фірми попросили провести антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини з Євросоюзу, повідомили підтримувані державою китайські ЗМІ, посиливши напруженість після того, як ЄС запровадив антисубсидиційні мита на електромобілі китайського виробництва.

За даними китайської митниці, у 2023 році Китай імпортував свинини на $6 млрд, включаючи субпродукти, і більше половини прибуло з ЄС. Припинення цих замовлень призведе до величезної втрати бізнесу для європейської м’ясної промисловості.

Повне призупинення експорту свинини з ЄС до Китаю стане потенційним кошмарним сценарієм для ланцюга постачання свинини з наслідками для всього ЄС. Збій буде відчутний у всіх ланцюгах постачання свинини в Європі, що призведе до зниження цін і норми прибутку від непотрібних продуктів, вироблених фермерами регіону.

Китай закуповує свиняче м’ясо, включаючи вуха, носи та ноги, на які європейські споживачі не мають попиту. Аналітики кажуть, що можливість експорту цих частин тварини допомагає отримати вищу цінність усієї туші.

За словами експертів, це займе час, але, можливо, експортери з ЄС зможуть знайти альтернативні ринки для м’ясних шматків свинини, які зараз доставляються до Китаю. У аналітиків є сумніви, що можна знайти альтернативні ринки для різноманітного експорту свинини з ЄС, яка зараз постачається до Китаю.

Іспанія є найбільшим експортером свинини до Китаю в світі, продаючи на $1,5 млрд. щороку. Виступаючи перед журналістами в іспанському тваринницькому центрі Леріда, міністр промисловості Іспанії сказав, що обидва регіони програють, якщо заходи набудуть чинності.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в