16 червня 2024, 09:01, Рейдерство

Експерти розповіли, чому ЄС вибрав підвищення мит на російське зерно, а не заборону

Експерти розповіли, чому Євросоюз не заборонив ввезення російської аграрної продукції, а підвищив мита, що формально не є санкціями. Про це повідомляє УНІАН.

За словами аналітиків, підвищення тарифів замість санкцій обрали, щоб прискорити процес. Це відповідь тим країнам, які не дуже переймаються несправедливістю того, що проти України є обмеження щодо зернових, а проти рф та Білорусі немає. Це спроба політично виправити ситуацію.

Експерти у більшості сходяться на думці, що рішення про тарифи є політичним і логічним, адже дивно спостерігати, як, з одного боку, приймаються санкції по інших товарах з рф, але Євросоюз продовжує торгівлю російськими продуктами харчування. Як показав 2023 і початок 2024 року, обсяги цієї торгівлі значно зросли, у порівнянні з 2021 роком.

Учасники ринку вважають, що підвищення тарифу – це один з видів прихованих санкцій. Вони зазначають, що у світі проти продуктів харчування санкції не застосовуються. Це визначено на рівні ООН. А ось мита є економічним регулятором, який можна застосовувати для такої продукції.

Експерти погоджуються, що це рішення важливе як знак партнерських відносин України та Євросоюзу. Європа себе продуктами забезпечує і без рф, а Україна, як виробник, є альтернативою рф й отримує можливість частково замістити російську продукцію. Аналітики визнають, що обсяги російських поставок не були значними.

Фахівці пояснюють, що частка рф у Європі була незначною, але вона постійно збільшувалася, заміщуючи частку України — тоді, коли поляки та інші європейці блокували кордон.

Російська сторона не приховувала, що її мета не стільки заробити, скільки посилити вплив на ринок Євросоюзу, щоб маніпулювати під час виборів, які цього року у Європі відбудуться на усіх рівнях. Профільне російське видання описувало у травні, як успішно рф демпінгує й витісняє зі світового ринку Україну й Францію.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, хто скуповує вивезене з України окупантами зерно. Також Українська конференція з розмінування в 2025 році пройде в Японії.

в