15 червня 2024, 15:26, Торгівля

Стало відомо, скільки зерна Україна планує експортувати за сезон 2024/2025

У наступному маркетинговому році, який почнеться з липня 2024 року, Україна може експортувати понад 60 млн т зернових та олійних культур і продуктів їх переробки. Про це повідомив виконуючий обов'язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Ці цифри залишають Україну серед світових лідерів аграрного експорту. Урядовець зазначив, що Україна залишається лідером аграрного експорту. Після двох років повномасштабної війни вдалося вирівняти ринковий баланс виробництва та експорту основних агрокультур. Це стало можливим завдяки стійкості аграрних виробників та  розвитку логістики.

За прогнозом Мінагрополітики, з нового врожаю виробництво зернових культур складе майже 56 млн т. З них пшениці – 21 млн т,  ячменю – близько 5 млн т, кукурудзи – 28,5 млн т. Загальний експорт зернових прогнозується на рівні 43 млн т. Зокрема, пшениці – 15 млн т,  ячменю –  2,5 млн т,  кукурудзи – близько 25 млн т.

Виробництво олійних культур за прогнозами досягне 22 млн т. Зокрема, ріпаку очікується  4 млн т, соняшнику – близько 13 млн т. Сої прогнозується на рівні 5 млн т – і це буде рекордний показник в історії України. Експорт олійних та продуктів їх переробки очікується понад 17 млн тонн.

Німеччина заявила, що докладе максимальних зусиль, щоб у 2024 році Україна могла експортувати щонайменше 7,2 млн т сільськогосподарської продукції щомісяця. Мінагрополітики прогнозує, що у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн тонн.

Нинішній маркетинговий 2023/2024 рік Україна завершує з кінцевими залишками сільгосппродукції на середньостатистичному рівні , як було до 2022 року. У наступному маркетинговому році агроекспорт становитиме понад 60 млн т. І це свідчить про те, що Україна залишається гарантом світової продовольчої безпеки», – наголосив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в