15 червня 2024, 13:48, Рейдерство

Стало відомо, хто скуповує вивезене з України окупантами зерно

На тимчасово окупованій частині Херсонської області російські загарбники за допомогою місцевих колаборантів продовжують красти пшеницю. Про це повідомляє grivna.ua

Окупаційна влада хвалиться цьогорічним врожаєм, всупереч бойовим діям та за відсутності системи зрошення, цинічно забуваючи додати, що всі ці жахіття на територію області принесла росія. Херсонських аграріїв, що знаходяться в окупації, змушують продавати збіжжя за заниженими цінами.

Гауляйтер ТОТ Херсонщини Володимир Сальдо заявив, що аграрії області розпочали збирання озимих та ранніх ярих культур — зерна, гороху та ячменю. За його словами, врожай зібрали з 7,3 тис. га.

Херсонський гауляйтер каже, що аграрії пристосувались до відсутності поливу та постійних обстрілів, не згадуючи про те, що така ситуація склалась через напад росії та її військову агресію. Українське зерно, зібране нашими фермерами на окупованій частині Херсонщини, російські окупанти масово вивозять за кордон. І активно сприяє цьому все той же Володимир Сальдо.

Він та  спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Протягом 2023 року за створеною російською владою системою квот низка російських експортерів вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тис. т збіжжя на суму 6,2 млн євро.

Херсонське збіжжя експортували до Азербайджану, Туреччини, Сирії та Ірану, а горох із окупованого Криму – до Іспанії. 22 травня активісти руху «Жовта Стрічка» повідомили про переміщення контейнерів із зерном до Республіки Карелія.

За даними руху опору, ці контейнери належать логістичним компаніям Китаю та Казахстану. Окупанти використовують крадене зерно з України як своєрідну «валюту» для розрахунку за імпорт підсанкційних товарів.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в