14 червня 2024, 18:01, Держпідтримка

В Україні призовників, які ховаються від мобілізації, хочуть повернути на роботу – законопроєкт

У Верховній Раді група депутатів зареєструвала законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектора економіки», який передбачає концепцію «економічного бронювання» військовозобов’язаних від мобілізації. Про це повідомляє Радіо Свобода.

В Україні на тлі великих темпів мобілізації частина кваліфікованих працівників звільнилася через страх бути мобілізованими. Згідно із зареєстрованим законопроєктом №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектора економіки» кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 гривень на місяць за працівника – має можливість його забронювати.

Законопроєкт пропонує модель, за якою люди, які ховаються від мобілізації й офіційно не працюють, можуть повернутися на роботу і сплачувати податки для армії. За новою моделлю щомісячних податків у 20 тисяч гривень в Україні можуть забронювати від 300 до 600 тисяч працівників.

Законопроєкт говорить про те, що ми збільшуємо військовий збір – спеціальний платіж для підприємств, які хочуть забронювати тих чи інших людей. Якщо підприємство за одного працівника сплачує 20 тисяч гривень на місяць, то цього працівника можуть цей місяць не мобілізовувати», – зазначив автор документу Олексій Мовчан.

Як писав AgroPolit.com, в Україні готують перелік посад, що не підлягають мобілізації. Також в Україні для аграріїв продовжили бронь  на місяць.

в