14 червня 2024, 08:34, Торгівля

Україна, Литва та Британія починають полювання на російське зерно

Україна, Литва та Велика Британія намагаються розробити нову систему, яка допоможе визначити походження зерна, що рф постачає на світові ринки. Про це повідомляє Мінагрополітики.

Для цього у Великобританії почали розробляти систему хімічного аналізу зерна, який Литва готова застосовувати, щоб не допускати перевалку крадених Росією українських зернових через свої порти.

Литва стане першою країною, що приєднається до цієї схеми і впровадить її. Під час онлайн зустрічі сторони також обговорили технічні питання роботи системи визначення походження зерна та механізми її реалізації на практиці. Наступна трьохстороння зустріч запланована на липень.

Слід зазначити, минулого року в Україні було заарештовано 5 російських суден, які причетні до перевезення через окупований півострів Крим награбованого українського зерна. Порушники переправляли викрадене українське зерно до третіх країн та використовували Крим, як своєрідний логістичний хаб у злочинній схемі.

Ми почали цей проєкт два роки тому і зараз майже закінчили з методологією. Хочу висловити подяку Литві, першій країні, яка має намір приєднатися до цієї схеми і реалізувати її на практиці. Для України це дуже важливий крок», – наголосив заступник українського міністра агрополітики Маркіян Дмитрасевич.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в