13 червня 2024, 16:57, Земля

В Україні ринок землі планують відкрити для громадян країн ЄС

 

Земельна реформа в Україні в майбутньому має перейти до третього і останнього етапу з відкриттям ринку землі для покупців з Євросоюзу. Про це повідомляє one.ua.

Третій етап стане завершенням земельної реформи. У цей період відбуватиметься гармонізація земельного законодавства України з відповідними правовими нормами ЄС. Це передбачає залучення  фізичних і юридичних осіб країн-членів ЄС до українського ринку землі.

Україна прагне отримати членство в Євросоюзі. Вже у червні між Україною та ЄС можуть розпочатися переговори щодо вступу у блок. У свою чергу, взаємодія країн-членів в ЄС побудована на дотримані чотирьох свобод. Йдеться про вільний рух товарів, послуг, капіталу та робочої сили. Відповідно ж до статті 63  Договору про функціонування Європейського Союзу (ДФЄС) до капіталу належать і землі.

Тобто законодавство Європейського союзу забороняє обмежувати право учасників ринку землі (як інвесторів, так і продавців) на рух капіталу. Проте чинний Земельний кодекс України забороняє продавати землі сільськогосподарського призначення іноземцям. Відповідно, щоб Україна змогла отримати можливість вступу до ЄС, зазначену норму з вітчизняного законодавства доведеться прибрати.

Як писав AgroPolit.comексперти розповіли, які пільги можуть отримати аграрії у прифронтовій зоні. Також в Україні обговорюють питання допомоги аграріям з розмінуванням на прифронтових територіях.

в