13 червня 2024, 12:10, Рослинництво

рф та Білорусь залишаються без яблок

Весняні заморозки та град завдали значної шкоди російському та білоруському садівництву, особливо сильно постраждали груша та яблуко. Про повідомляє EastFruit.

В окремих регіонах втрати сягають 70% урожаю. Якщо говорити загалом, то зниження виробництва досягло на 30-35%. Водночас спостерігається зниження якості продукції, що впливатиме на її зберігання.

На думку аналітиків, все це призведе до того, що до весни наступного року ціни на яблуко в Білорусі та Росії досягнуть рекордних показників. Теоретично москва може замінити втрати імпортом, проте раніше самі росіяни заборонили собі імпортувати фрукт з більшості країн, які виступають як виробники цієї продукції. Це стосується Євросоюзу, Молдови та, звичайно, України.

Зараз росіяни імпортують яблука через складні та дорогі схеми: у цьому їм допомагають Білорусь та Казахстан. Втім, це виходить недешево, адже посередники беруть чималі гроші за навантаження продукції.

Відомо, що Росія імпортує яблука з Сербії, проте самі серби намагаються диверсифікувати постачання і віддають перевагу багатшим країнам. Тому постачання сербських яблук до знижуються щороку.

Також існують труднощі з імпортом турецьких, іранських та азербайджанських яблук: зокрема через їхню якість та логістичні проблеми.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в