12 червня 2024, 13:20, Торгівля

В Україні різко подорожчала полуниця

Якщо протягом останніх тижнів ціни на полуницю знижувалися, то цього тижня українські виробники суттєво підвищили відпускні ціни на свою продукцію. Про це повідомляє EastFruit.

У господарствах країни ягода піднялася в ціні в середньому на 39%, якщо порівнювати з минулим робочим тижнем. Сьогодні місцеві садівники відвантажують суницю садову по 60-90 грн за кг залежно від якості та обсягу продукції.

Виробники кажуть, що є кілька причин для такої динаміки. Головною є скорочення пропозиції ягоди на ринку, що відбувається через завершення сезону реалізації ранніх сортів. При цьому попит на суницю залишається на високому рівні: це стосується як нового ринку, так і переробних компаній. За словами аналітиків, після подорожчання відпускні ціни на ягоду в країні виявилися в середньому на 30% більшими, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2023-го.

Наприкінці травня повідомлялося про зниження ціни на черешню. Ягода коштувала тоді від 100 до 140 грн/кг, тоді як на початку сезону середня ціна була вищою за 170 грн/кг. Також нещодавно експерти спрогнозували ціни на полуницю . На їхню думку, вони мають знижуватися протягом цього місяця та досягнуть свого мінімуму на початку сезону консервацій.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в