9 червня 2024, 14:09, Торгівля

Що відбувається з протестом польських фермерів на кордоні

Станом на ранок 9 червня пункт пропуску Шегині — Медика на кордоні з Польщею працює в штатному режимі, хоча польські фермери погрожували його заблокувати. Про це повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко, пише «Українська правда».

За словами Демченка, зважаючи, що на цей час не має підтвердження, а також не надходила більш детальна інформація про можливі дії протестувальників, він не виключає, що блокування руху для транспортних засобів сьогодні не відбудеться.

Згідно з даними Національного банку України, блокада кордонів мала великий вплив на українську зовнішню торгівлю. Насамперед йдеться про імпорт товарів. Прямі збитки імпорту товарів внаслідок блокади торік у листопаді становили 500 мільйонів доларів, тоді як експорту — 160 мільйонів доларів.

Напрямок пунктів пропуску Шегині — Медика працює в штатному режимі. Станом на зараз, усі категорії транспортних засобів перетинають кордон в обох напрямках без перешкод. Від польської сторони ми не отримували поки підтвердження про початок блокування руху польськими фермерами. Звісно хочеться, щоб такі дії взагалі не відбувалися, але не можна виключати, що вони на цьому напрямку відтерміновуються, зважаючи, що вони анонсувалися», — сказав Андрій Демченко.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в