9 червня 2024, 09:55, Земля

В Україні запустять реєстр замінованих земель

В Україні буде створено державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів, повідомляє Мінекономіки.

Інформація, яка міститиметься в реєстрі, буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів з відновлення України. Відповідно до Положення про реєстр, розробленого спільно Мінекономіки та МВС, адмініструвати відповідний сайт буде Державна служба з надзвичайних ситуацій, за технічну частину відповідатиме Центр гуманітарного розмінування. Реєстр почне роботу після введення його в експлуатацію ДСНС.

Реєстр наповнюватиметься інформацією з різних джерел. Наприклад, Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати проведення нетехнічного обстеження земель чи про операторів протимінної діяльності.

Ми зможемо відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу з розмінування. Фермери – отримувати витяги про статус своїх земель: забруднені вони чи очищені. Місцева влада – контролювати стан сільгоспземель, щодо яких вона ухвалила рішення про місцеві податкові пільги на підставі висновків про забруднення територій», — розповів заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Як писав AgroPolit.com, в Україні заборонили експортувати цукор до ЄС. Також в Україні аграріям компенсують 80% розмінування землі.

в