7 червня 2024, 18:01, Торгівля

Стартував новий етап інтеграції українського АПК у внутрішній ринок ЄС, – віце-прем'єр-міністр

Агросектор України є однією з ключових опор, на якій тримається економіка держави і у 2023 році він згенерував 62% валютної виручки. Про це заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, пише Інтерфакс-Україна.

Стефанішина нагадала, що значна частина української агропродукції експортувалася до ЄС, з яким діяла зона вільної торгівлі, зокрема завдяки торговельним преференціям від ЄС на початку війни. Віце-прем'єр підкреслила, що це стало можливим завдяки досвіду виконання Угоди про асоціацію та адаптації до європейських норм виробництва з 2014 року.

На її переконання, впровадження та імплементація підходів, передбачених у стратегії розвитку АПК, приведе до досягнення європейських стандартів і підвищить продуктивність агросектору.

Сьогодні ми з вами є свідками нового етапу інтеграції українського АПК у внутрішній ринок ЄС. Уперше за всю свою історію Україна пропонує не тільки стратегію розвитку сільського господарства, а й стратегію членства України в Європейському Союзі, стратегію, яка передбачає, що Україна стане частиною великого внутрішнього ринку — найрозвинутішого, найдинамічнішого і найконкурентнішого», — сказала Ольга Стефанішина.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в