7 червня 2024, 14:33, Фінанси

Україна вимагатиме від рф компенсувати $2,5 млрд за знищення Каховської ГЕС в Міжнародному суді

«Укргідроенерго» планує подавати позов до Міжнародного арбітражного суду проти рф з вимогою відшкодування збитків від руйнації Каховської гідроелектростанції. Про це повідомив генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота, передає Укрінформ.

Він наголосив, що подання такого позову є тривалою юридичною процедурою. Укргідроенерго вже подало позов до Європейського Суду з прав людини проти рф щодо компенсації збитків, нанесених в результаті неспровокованої воєнної агресії росії проти України. У цьому позові йдеться не лише про Каховську ГЕС, але й про недобудовану вітрову електростанцію на острові Зміїний. Загальна сума збитків за позовом — 17 млрд грн.

Слід зазначити, що уночі 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву були затоплені населені пункти на обох берегах Дніпра. За офіційними даними, загинуло 32 людини.

Нещодавно ми відправили Росії повідомлення, що звертаємось до арбітражного міжнародного суду і будемо подавати позов щодо втраченої вигоди і вартості будівництва й відновлення станції. Ми вимагатимемо від агресора компенсації збитків. Попередньо це близько $2,5 млрд. На жаль, ми не отримали належної реакція світової спільноти на теракт росіян», – сказав Ігор Сирота.

Як писав AgroPolit.com, підрив Каховської ГЕС знищив 600 тис га водно-болотних угідь. Також на відновлення Каховської ГЕС необхідно 2 млрд євро.

в