7 червня 2024, 10:51, Харчова безпека

Що проситиме для агросектору українська делегація на швейцарському саміті – основні тези 

Глобальна продовольча безпека і негативний вплив на неї військової агресії росії проти України – одна з трьох провідних тем для української офіційної делегації на Глобальному саміті миру у Швейцарії з 15 по 16 червня. З якими очікуваннями та пропозиціями до міжнародних партнерів звернеться у ці дні українські  делегати в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський. 

Він нагадав, що з початком війни росії проти України питання забезпечення продовольчої безпеки постало дуже гостро. 

«Україна аграрна країна і питання продовольчої безпеки стоїть сьогодні дуже гостро. Якщо буде ескалація конфлікту, тоді ми всі розуміємо, що велика частина людей може залишитися без права на їжу, або у них буде обмежена можливість на їжу. Ми всі чекаємо на саміт у Швейцарії, де буде багато країн. Я очікую від учасників форуму розуміння того, як продовження війни дуже негативно вплине на глобальну продовольчу безпеку», — розповідає він. 

Заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський навів  статистику про  стан міжнародної продбезпеки:

За даними ФАО за останні три роки ситуація з продбезпеки значно погіршилася. Кількість голодуючих у світі зросла на 120 млн осіб і становила у 2022 році 735 млн людей. А тепер подивимося, як впливає Україна на забезпечення харчами у світі. Україна виробляє близько 22%  від усього світового обігу агропродукції (із них кукурудзи – 2,3%, пшениці – 2,6%, ячменю – 3,6 %). Зараз урожай зернових та олійних досягає 70 млн т. Однак за прогнозами і розрахунками ФАО, Україна може розігнати цей зерновий потенціал до 200 млн т, тобто ми можемо збільшити наш загальний врожай у перспективі за сприятливих умов без війни і військової ескалації на 2/3! Це може поліпшити значно продовольчу ситуацію у світі».

Чернявський сподівається, що всі учасники швейцарського саміту прислухаються до аргументів України і допоможуть забезпечити глобальну продбезпеку. 

Ми очікуємо допомоги наших міжнародних партнерів у забезпеченні енергетичної безпеки України, бо це тягне за собою безпеку всього і всіх. Це в першу чергу забезпечується військовим повітряним захистом: Україні потрібно збільшення військової підтримки, щоб організувати захист від ракет, які нищать нашу енергосистему. Ще одне питання – агрострахування військових ризиків для аграріїв. Якщо до цього підключаються великі міжнародні страхові компанії, то це дасть українським аграріям більше впевненості у завтрашньому дні»,  — говорить Степан Чернявський.

Як писав AgroPolit.com, продовольча безпека стала однією з ключових тем Глобального саміту миру. Також депутат озвучив інші проблемні питання для аграріїв на внутрішньому ринку у своєму блозі.

в