6 червня 2024, 16:13, Харчова безпека

Продовольча безпека стала однією з ключових тем Глобального саміту миру

Однією з головних тем, яку мають обговорити на Глобальному саміті миру, що відбудеться у Швейцарії з 15 по 16 червня, стане забезпечення глобальної продовольчої безпеки завдяки агросектору України. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Завдяки цій зустрічі планують залучити до переговорів представників рф. Українська сторона наполягає на тому, що продовольча безпека не має страждати від війни та підкреслює, що її можна забезпечити завдяки вільному судноплавству у Чорному та Азовському морях.

Україна вимагає забезпечення вільного доступу до третіх країн для експорту власної агропродукції. Учасниками Саміту миру мають стати понад 100 країн і 75 глав держав. Серед ключових тем, які планують обговорити на зустрічі, названі також: ядерна безпека та повернення викрадених дітей.

Слід зазначити, що раніше директор HarvEast Дмитро Скорняков наголошував на тому, що агросектор один із головних в Україні, тому вона має зберегти «агрозброю». Для цього він пропонував виконати наступні кроки:

  • стимулювання розвитку зрошення
  • розвиток залізничної логістики;
  • стимулювання садівництва, ягідництва, переробки, шляхом надання податкових пільг;
  • припинення монополії на внутрішнє виробництво добрив;
  • Прийняття програми розвитку біоенергетики.

Як писав AgroPolit.com, Україна скоротила експорт зерна до 42 млн т. Також Україна та ОАЕ наблизилися до підписання угоди про Всеосяжне економічне партнерство.

в