6 червня 2024, 11:04, Фінанси

В Україні відновлять Каховську ГЕС, - генеральний директор

В Україні мають намір відновити Каховську ГЕС, яку окупанти підірвали рівно рік тому, у ніч проти 6 червня. Таку заяву зробив генеральний директор ПрАТ Укргідроенерго Ігор Сирота, пише Ми-Україна. 

За його словами, будівництво може розпочатись після звільнення Херсонщини. Генеральний директор підкреслив, що у майбутньому як станція ГЕС продовжить роботу.

Ігор Сирота повідомив, що проєкт 60-х років, який був до 6 червня минулого року залишився в історії, але станція Каховська працюватиме в майбутньому. Раніше керівник вже зазначав, що ПрАТ Укргідроенерго підготувало проєкт споруд для відновлення Каховського гідровузла та підпірної споруди у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.

За його словами, щойно буде деокуповано територію Херсонщини, компанія готова розпочати роботи з будівництва. Директор Укргідроенерго пояснював, що відновлення Каховського гідровузла необхідне насамперед для забезпечення півдня країни питною водою, відновлення судноплавства, зрошення сільгоспугідь, охолодження реакторів ЗАЕС і лише потім – для виробництва електроенергії.

Слід зазначити, що в ніч проти 6 червня 2023 року російські загарбники підірвали Каховську ГЕС. Це могло бути зроблено з метою зірвати контрнаступ ЗСУ.

Як писав AgroPolit.com, підрив Каховської ГЕС знищив 600 тис га водно-болотних угідь. Також на відновлення Каховської ГЕС необхідно 2 млрд євро.

в