4 червня 2024, 16:50, Тваринництво

Україна переходить з імпортного м’яса на власне

Галузь свинарства в Україні розвивається і на сьогодні у всіх категоріях господарств поголів’я свиней складає понад 5 млн тварин, з них понад 66% вирощується на агропідприємствах. Про це повідомив директор Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

За його словами, зростання внутрішнього виробництва свинини дозволяє зменшувати обсяги ввезення цього м'яса з-за кордону. Зокрема, у 2023 році українці спожили 2 млн 300 тис. тонн мʼяса, в тому числі 688 тис. тонн свинини. Загалом минулого року було імпортованого 2% м'яса. 

Ігор Віштак зазначив, що цього року частка імпорту свинини скоротиться, а внутрішнє виробництво м’яса зростає. Він підкреслив, що поголів’я свиней можливо збільшити за короткий час, оскільки ціни на корм в Україні нижче світових, а вартість м'яса на міжнародних ринках зростає, що створює умови для розвитку вітчизняної галузі свинарства.

Експерт додав, що за таких умов галузь свинарства має перспективи для нарощування експортного потенціалу. Слід зазначити, що імпорт свинини в Україну за перші три місяці 2024 року скоротився в 4,8 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року, до 665 т. Імпорт сала, свинячого жиру і жиру птиці за цей же час зменшився в 1,8 рази, до 3986 т.

Як писав AgroPolit.comмито на зерно з рф та Білорусі в ЄС підвищать у липні. Також Україна має показали ЄС, наскільки ризикованою є робота аграріїв.

в