4 червня 2024, 15:41, Торгівля

Експорт цукру з України став рекордним

У травні з України вдалося експортувати рекордні 108 тис. т цукру, з яких 65% відправили до Євросоюзу, а ще 35% — до інших країн. Про це повідомили в Національній асоціації цукровиків України Укрцукор.

Там нагадали, що 30 травня уряд обмежив експорт цукру до Євросоюзу, але українські виробники продовжили продавати власну продукцію в країнах Середземномор'я, західної Африки.

За словами експертів, цукровий буряк залишиться в трійці культур за прибутковістю та може стати альтернативою зерновим. Раніше Національна асоціація цукровиків України Укрцукор звернулася до Кабінету Міністрів з проханням терміново встановити нульову квоту на експорт цукру до Євросоюзу на 2024 рік. 

Причиною цього є досягнення граничного обсягу поставок українського цукру в ЄС, передбаченого рішенням Європейського Союзу. Укрцукор ініціював закриття кордону України для експорту цукру в ЄС, оскільки експортні поставки вже сягнули 262,6 тис. т — квоти на 2024 рік.

В асоціації вважають, що такі дії демонструють конструктивну позицію українських виробників цукру та їхню готовність інтегруватися у європейський ринок відповідно до його вимог.

Слід зазначити, що 13 травня Рада ЄС продовжила тимчасові преференції для України в торгівлі ще на рік — до 5 червня 2025 року.

Як писав AgroPolit.com, в Україні заборонили експортувати цукор до ЄС. Також в Україні аграріям компенсують 80% розмінування землі.

в