3 червня 2024, 08:30, Земля

Підрив Каховської ГЕС: окупанти знищили 600 тис га водно-болотних угідь

В Україні через підрив російською армією Каховської ГЕС знищено майже 10 тис га водно-болотних угідь (ВБУ), а у зоні ризику перебувають 600 тис. га водно-болотних угідь міжнародного значення. Про це повідомили в Міндовкілля з посиланням на першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександра Краснолуцького.

На робочому засіданні Міндовкілля міжнародні експерти, українські науковці та представники природоохоронних громадських організацій обговорили надзвичайну екологічну ситуацію в Україні, пов’язану з пошкодженням Рамсарських угідь внаслідок повномасштабної війни рф проти України..

Війська РФ використовують території цінних ВБУ для обладнання позицій, знищуючи унікальне біорізноманіття цих територій. Краснолуцький зауважив, що існує необхідність постійного моніторингу за ВБУ та створення спеціальної методології, яка надасть можливість зафіксувати всю шкоду, завдану ВБУ війною, розрахувати збитки та оцінити терміни та можливості їх відновлення.

Рамсарське угіддя — це водно-болотне угіддя міжнародного значення відповідно до Рамсарської конвенції.

Як писав AgroPolit.com, на відновлення Каховської ГЕС необхідно 2 млрд євро. Також в Польщі через український агроекспорт найбільше постраждав ринок м’яких фруктів

в