2 червня 2024, 09:05, Торгівля

Експерти розповіли, як відбувається молочна інтеграція України до ЄС

Європейська сторона зобов’язалася підтримати інтеграцію України і її молочного сектора на ринок Європи без квот та митних зборів. Про це повідомляє Бізнес.Цензор.

Європарламент продовжив дію угоди про безмитну торгівлю з Україною до червня 2025 року. Експерти наголошують, що питання євроінтеграції – не лише про торгівлю з країнами ЄС, оскільки йдеться про імплементацію молочної галузі в європейське співтовариство, щоб вона функціонувала в межах тих положень, які існують в ЄС.

Це дозволить мати «спільний ринок», без додаткових дозволів, погоджень та термінів. В свою чергу, інтеграція буде генерувати також інвестиційні можливості українського молочного ринку. Вона посилить експорт на треті ринки.

Торгівля з Євросоюзом важлива для українського молочного бізнесу. За останні два роки, коли європейські партнери відкрили можливість торгівлі без мит, українські експортери наростили обсяги торгівлі з ЄС.

В Україні налічують 50 молочних заводів, які мають сертифікацію для вільного продажу продукції до ЄС. Приблизно 50% сировини в Україні відповідає стандартам якості ЄС. Законодавча трансформація, яка діяла до повномасштабної війни, наразі призупинена.

Як писав AgroPolit.com, експорт молочної продукції з України досяг 15 – 20%. Також експерт склав ідеальне меню для годування корови.

в