31 травня 2024, 09:50, Торгівля

Шість видів агропродукції до Євросоюзу Україна експортуватиме за новими правилами

З 5 червня працюватимуть оновлені правила безмитної торгівлі аграрною продукцією між Україною та Євросоюзом, що діятимуть протягом року. Про це розповів виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

На такі агропродукти встановили квоти, які розраховані відповідно до середнього показника врожаю у другій половині 2021 року, а також у 2022 та 2023 роках. Оновлені правила стосуються: меду, крупи, кукурудзи, м'яса птиці, яєць та цукру.

Квоту на експорт цукру у 262 тис. т Україна вже вичерпала. Тарас Висоцький підкреслив, що для внутрішнього споживання виробництва цукру достатньо. За його словами, Євросоюз залишається найбільшим торговельним партнером України.

З 1 червня урядом запроваджено нульову квоту на цукор, яка діятиме до кінця року. Але українські агровиробники продовжують експортувати цукор в країни Африки, Близький Схід, Великобританію. Нові законодавчі зміни передбачають встановлення мінімальних цін на експорт зернових та олійних культур, горіхів і меду. Також у ДАР буде запущена система простежуваності щодо виробленої продукції. Міністерство агрополітики розробляє алгоритм впровадження змін, які будуть опубліковані для громадського обговорення», – зауважив Тарас Висоцький.

Як писав AgroPolit.com, в Україні заборонили експортувати цукор до ЄС. Також в Україні аграріям компенсують 80% розмінування землі.

в