30 травня 2024, 16:50, Торгівля

В Україні заборонили експортувати цукор до ЄС

Кабмін заборонив експорт цукру у країни Євросоюзу, наклавши відповідне обмеження до кінця поточного року. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді України Тарас Мельничук.

За його словами, відповідне рішення прийняли, щоб виконати оновлені правила лібералізації торгівлі між Україною та ЄС. У відповідній постанові Кабміну передбачена нульова квота на експорт цукру, м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці, м’яса індиків, а також їстівних субпродуктів індиків.

Слід зазначити, що напередодні представники Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» оприлюднили звернення до Кабміну, в якому просили про термінове встановлення нульової квоти на експорт до Євросоюзу цукру впродовж всього 2024 року.

Внесено, з метою дотримання умов експорту окремих товарів на митну територію держав — членів Європейського Союзу в рамках дії тимчасових заходів лібералізації торгівлі, що застосовуються відповідно до Угоди про асоціацію, зміни до постанови КМУ від 27.12.2023 №1402 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2024 рік». Доповнено постанову новим додатком «Обсяги квот товарів, експорт яких до держав — членів Європейського Союзу підлягає ліцензуванню», – зазначив Тарас Мельничук.

Як писав AgroPolit.com, українські цукровики просять уряд припинити експорт цукру до ЄС. Також український агроекспорт отримав преференційний доступ на ринок ЄС,.

в