30 травня 2024, 12:14, Земля

В Україні презентували Земельний банк: аграрії отримують доступ до сотень тисяч га

Фонд державного майна України презентував проєкт «Земельний банк», мета якого полягає в ефективному використанні державних сільськогосподарських земель, а також підтримці аграріїв у воєнний час. Про це повідомили у ФДМУ.

Завдяки проєкту аграрії отримують доступ до сотень тисяч га державних земель на конкурентних та прозорих засадах через аукціони на майданчику «Прозорро.Продажі». Стартова вартість оренди встановлена на межі 12% нормативно-грошової оцінки землі.

Договори оренди планують укладати для однорічних насаджень на 14 років, а для багаторічних – на 25 років. Найближчим часом Кабмін має видати розпорядження про перший пул земельних ділянок, які стануть доступні для оренди. Сумарно це 104,2 тис. га, які мають виставити на торги наприкінці червня – початку липня 2024 року.

Аграрний сектор – один з надважливих напрямів розвитку української економіки, який зазнав значної шкоди внаслідок російської агресії. Проєкт «Земельний банк» покликаний максимально ефективно використати ті земельні ресурси, які є в розпорядженні держави, та підтримати агровиробників, особливо тих, хто втратив свої землі через війну», – підкреслив заступник голови ФДМ Ігор Тимошенко.

Як писав AgroPolit.com, в Україні відновили дотації на землю на звільнених територіях. Також ФДМУ отримав 10 млн грн від продажу активів Лісів України.

в