30 травня 2024, 08:30, Рослинництво

Апельсиновий сік у світі планують виробляти з мандаринів

Ціни на апельсиновий сік злетіли до рекордних максимумів через негоду та хворобу в Бразилії, найбільшому світовому експортері, що спонукало виробників вивчати можливість використання мандаринів для виробництва напою. Про це пише Financial Times.

Ціни зростали з кінця 2022 року. Саме тоді ураган, а потім похолодання спустошили гектари апельсинових гаїв у Флориді, головному регіоні вирощування апельсинів у США, другому за величиною виробнику у світі. Але у травні швидкість підвищення цін різко прискорилося, оскільки перспектива похмурого врожаю у Бразилії викликала паніку на ринку.

Катастрофічний дефіцит викликав побоювання щодо зростання цін, яке вдарить по споживачах і докорінно змінить світову індустрію апельсинового соку. Довгостроковим вирішенням проблеми нестачі апельсинів може стати виробництво апельсинового соку з мандаринів, дерева яких є стійкішими до зміни клімату в регіонах вирощування. І промисловість уже експериментує. IFU розглядає можливість розпочати регуляторний процес, щоб дозволити напою містити інші цитрусові, крім апельсинів.

Це криза. Ми ніколи не бачили нічого подібного, навіть під час сильних морозів та ураганів», — заявив президент Міжнародної асоціації виробників фруктових та овочевих соків (IFU) Кес Кулс.

Як писав AgroPolit.comтепличні огірки в Україні стрімко дешевшають. Також експерти назвали причини подорожчання полуниці.

в