29 травня 2024, 13:20, Держпідтримка

В Україні обговорюють питання допомоги аграріям з розмінуванням на прифронтових територіях

Розмінування земель у прифронтовій зоні є однією з головних проблем аграріїв і в Україні вже обговорюють варіанти надання їм відповідної державної підтримки. Про це повідомляє портал Delo.ua.

Виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомив, що українські аграрії вже можуть подати заявку на 80% компенсації вартості гуманітарного розмінування, здійсненого в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року.

Наразі програма держпідтримки не стосується 20-кілометрової прикордонної смуги, де питання розмінування і забруднення вибухонебезпечними предметами стоїть найбільш гостро. В цій смузі аграрії зараз ведуть посівну на свій ризик, і не можуть розраховувати на отримання компенсації за розмінування.

Тарас Висоцький наголосив, що цю проблему вже намагаються вирішити. Аграрії та представники військових адміністрацій Херсонської та Харківської областей запропонували вдвічі зменшити зону, де діють обмеження на пересування громадян та господарчу діяльність, з 20 км від кордону з рф до 10 км.

Зараз проводяться консультації з Управлінням Мінекономіки з питань гуманітарного розмінування та Міноборони. Наразі остаточне рішення не прийняте, воно залежить від рішення військових.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграріям компенсуватимуть 80% вартості розмінування сільгоспземель. Також фермери на окупованих територіях України отримали відстрочку по кредитах

в