27 травня 2024, 14:32, Логістика/Техніка

Економіка в Україні може зупинитись через заборону на переміщення транспорту, – експерт

Заборона бізнесу на переміщення автотранспорту в іншу область без відмітки з ТЦК, може спричинити зупинку підприємств, а тому має бути обов’язково узгоджена з бізнесом. Про це заявив голова комітету економістів України Андрій Новак, пише РБК-Україна.

Він підкреслив, що транспортна логістика — це у тому числі і критична інфраструктура, а також забезпечення продуктами населення, товарами першої необхідності, і не тільки.

Громадяни та бізнес більше не зможуть вільно розпоряджатися автомобілями, що перебувають на військовому обліку в територіальних центрах комплектування (ТЦК), та переміщувати їх за межі області.

ТЦК отримають дані від МВС стосовно автомобілів у власності підприємців та громадян для виконання ними військово-транспортного обов’язку.

З одного боку, є об’єктивні потреби ЗСУ у великій кількості транспортних засобів. Але з іншого боку — не можна допускати зупинки цивільної економіки, тому що саме з цивільної економіки фінансується економіка війни, яка є повністю, стовідсотково інвестиційною і дотаційною якраз зі сторони цивільної економіки. Тому треба шукати баланс між потребами фронту і потребами цивільними. Не можна, щоб влада приймала одноосібно рішення, так, як вона вважає. Консультації з бізнесом обов’язкові», — наголосив Андрій Новак.

Як писав AgroPolit.com, Кабмін скасує ряд дозволів у сферах меліорації та діяльності в рибпортах. Також Кабмін скасує ряд дозволів у сферах меліорації та діяльності в рибпортах.

в